Zelfreflectie schrijven lastig? De 5 tips van 2020!

Een zelfreflectie schrijven, we hebben het allemaal wel eens moeten doen. Of het nu voor een schoolopdracht was of omdat je meer inzicht in je eigen doen en laten wilde krijgen, we vinden het een lastig concept.

Dit komt omdat zelfreflectie ook niet echt tastbaar is voor het merendeel van de mensen. Maar daar gaan wij verandering in brengen! Lees hieronder dé 5 beste tips van 2020 (en ontdek een geheime tool) om het zelfreflectie schrijven makkelijker te maken.

zelfreflectie schematische weergave

1.    Bedenk wat wél goed gaat

Als eerste zou je door de zelfreflectie vragen moeten gaan nadenken over wat er wel goed gaat. Vaak begin je aan het proces van introspectie omdat je een probleem hebt, als er iets niet helemaal lekker loopt in je leven of wanneer je jezelf niet goed begrijpt. Zeker in deze situaties is het van belang om een stap terug te doen en te beseffen wat je al wél goed doet. Zo ga je een stuk positiever bekijken wat er beter kan, in plaats van uit een negatieve situatie te denken. Een voorbeeld van een reflectievraag die je jezelf hiervoor kan stellen is:

“Wat ging er vandaag goed?” of “Wat kan er beter?”

zelfreflectie cirkel korthagen

2.    Uit je dankbaarheid

We staan in ons leven niet genoeg stil bij waar we dankbaar voor zijn. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk – als je niet gelukkig bent – om de kleine dingetjes in het leven te waarderen. Als je hier mee begint zul je merken dat je steeds vaker positieve gedachten hebt en je grotere gebeurtenissen ook sneller zult waarderen. Hoe helpt dit je bij het schrijven van een zelfreflectie? Je laat hiermee de voortgang tussen de dagen zien. Als je elke dag ergens dankbaar voor bent, ben je toch elke dag iets gelukkiger!

“Waar ben je dankbaar voor?” of “Wie ben jij dankbaar?”

 

3.    Gebruik opdrachten als je een zelfreflectie schrijven wilt

Als we geen structuur hebben, doen we dingen vaak niet. Kijk maar naar jezelf, er is een grote kans dat je dit blog leest omdat je een lijstje met onderdelen wilt die je aan kunt houden. Zorg ervoor dat je elke dag een bepaald aantal opdrachten uitvoert die je hierbij kunnen helpen. Eventueel kun je ook deze geheime tool gebruiken…

5 zelfreflectie vragen

4.    Doe het!

Deze stap klinkt overduidelijk, maar is essentieel. Je moet het doen en blijven doen om resultaat te kunnen meten. Hoe je jezelf op 1 dag voelt is relatief. Terwijl als je een maand lang elke dag reflecteert, je echt een beeld hebt geschept en een punt hebt gemaakt om op door te borduren. Maak er echt tijd voor. Wanneer je het doet, maakt niet uit. Plan het in wanneer het jou het beste uitkomt!

5.    Zelfreflectie vragen en tool om je op weg te helpen!

Een zelfreflectie schrijven is makkelijk als je de juiste vragen hebt om je op weg te helpen. Er staan er al een paar in het artikel, maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan onderdelen zoals:

  • Wat voor energie straal je uit?
  • Is dat de energie die je uit wilt stralen?
  • Stel je voor: vanaf maandag heb je geen werk meer. Wat ga je doen?
  • Hoe was je dag?
  • Wat wil je anders zien in je leven?

zelfreflectie schrijven nadenken beeld

 

De #1 tool voor Zelfreflectie

Als je tot hier hebt doorgelezen, wil je waarschijnlijk echt direct beginnen met zelfreflectie en ben je nieuwsgierig naar onze “geheime tool”.

We kunnen je 1 ding verklappen: het is een dagboek. Zo opgebouwd dat het voor iedereen relevant is, dat ingestoken is voor je persoonlijke situatie. Wat je zelf kunt indelen.

Vond je de vragen uit het artikel leuk, maar wil je meer?

Al deze vragen en meer worden in dit dagboek opgenomen. Deze geheime tool – een mindfullness dagboek gaat je helpen om al deze gedachten gemakkelijk onder elkaar te zetten. Heb je het geprobeerd en heb jij nu ook al goede resultaten? Laat het ons weten in de comments! We willen graag jullie ervaringen horen. Als je meer van dezelfde artikelen wilt lezen, bekijk je ons onderwerp: persoonlijke ontwikkeling.