Het antwoord op deze vraag is simpel, er is volgens de Nederlandse wet namelijk geen verschil tussen een scooterhelm en een motorhelm. Zodra een helm gekeurd is met een ECE-keurmerk, kan zowel een motor- als scooterrijder dezelfde helm gebruiken. Toch wordt er bij veel (online)winkels vaak onderscheid gemaakt tussen een scooterhelm en een motorhelm. U kunt flinke prijsverschillen tegenkomen. ‘Scooterhelmen’ zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro, terwijl veel ‘motorhelmen’ voor meer dan een paar honderd euro worden aangeboden. Het grootste verschil hierin zit in de opbouw en materialen van de helm. Goedkopere helmen zijn vaak voorzien van een redelijk flexibele plastic buitenschaal, om dit te compenseren moet de binnenschaal harder zijn om een harde klap op te vangen. Over het algemeen geldt de regel, hoe duurder de helm hoe beter een klap kan worden opgevangen.

Zoekt u een scooterhelm of motorhelm die voldoet aan het ECE-keurmerk? >> Helm4U heeft een uitgebreide selectie helmen te koop!

Verschillende Soorten Motor- en Scooterhelmen

Op de markt van scooter- en motorhelmen bestaan verschillende type helmen. De meest voorkomende type helmen zijn een jethelm, systeemhelm en integraalhelm. De keuze voor een type helm hangt af van de voorkeur en de stijl van een scooter of motor. Motorrijders in het bezit van een sportmotor kiezen over het algemeen eerder voor een integraalhelm, deze helm sluit perfect aan bij het sportieve karakter van de motor. De half open jethelm wordt vaak gebruik door motorrijders in het bezit van een Harley Davidson, sterker nog het is onderdeel van het imago van een Harley Davidson geworden. Ook Vespa-rijders dragen vaak een jethelm. Tenslotte is er de systeemhelm, deze helm wordt vaak gereden door bezitters van een touringmotor.

Over het algemeen kiezen veel scooter- en motorbezitters voor een jethelm als ze voornamelijk korte stukjes rijden (bijvoorbeeld in de stad). Voor langere afstanden met slechte weersomstandigheden is een systeemhelm of integraalhelm aan te raden.

Veilig De Weg Op

Veiligheid op de weg is voor alle weggebruikers belangrijk. Daarnaast moet u zichzelf natuurlijk ook veilig voelen op de weg. Het juiste materiaal speelt hierin een belangrijk rol. Na het lezen van dit artikel komt u wellicht tot de conclusie dat het ECE-keurmerk slechts een richtlijn is voor veilige helmen, in de praktijk zijn namelijk niet alle type helmen even geschikt voor alle doeleinden. Een jethelm beschermt bijvoorbeeld niet uw volledige gezicht bij een val. Rijd u bijvoorbeeld vaak met hoge snelheid op een sportieve motor?  Kies dan voor een helm die uw gehele gezicht beschermd. Dit voorkomt onnodig letsel. Het Engelse instituut Sharp test onafhankelijk scooter- en motorhelmen en deelt deze resultaten online.