Een e-bike is een fiets met elektromotor om je te helpen bij het fietsen. Je rijdt er net zoals je op een normale fiets, maar met minder moeite.

In grote lijnen zijn er twee soorten e-bikes. E-bikes in de fabriek zijn fietsen die vanaf de grond zijn ontworpen als e-bikes: ons assortiment omvat Kalkhoff, Gazelle en anderen. Daarnaast zijn er ook fietsen waar de motor later pas is aangebracht.

Beide soorten e-bikes zijn er in verschillende soorten en stijlen. De focus ligt hierbij op stadsfietsen en bakfietsen. Deze zijn ideaal voor woon- werkverkeer, transport en fietstochten. Ontdek de verschillende soorten en waar u op moet letten voordat je een fiets met motor koopt.

Hoe werkt een e-bike?

Een e-bike motor werkt door de (stille) motor automatisch in te schakelen wanneer u trapt. Er zijn twee verschillende soorten motoren: motoren die zich in de wielnaaf bevinden en motoren die zich in de slinger bevinden. Beide types hebben hun voor- en nadelen – het hangt allemaal af van het type rijden dat je van plan bent te gaan doen.

In de regel zorgen motoren in de slinger voor een meer authentieke fietservaring. Dit komt omdat de motor detecteert hoeveel vermogen u in de pedalen steekt (met behulp van een koppelsensor) en evenredig reageert (dat wil zeggen, hoe harder u trapt, hoe meer de motor u helpt). Dit geeft je het gevoel dat je extra sterke benen hebt! Deze reageren sneller dan wielnaafmotoren en laten de fiets vrijer rollen zonder de extra weerstand van een motor in de naaf.

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Een e-bike kan tot 10kg zwaarder zijn dan een standaardfiets. Dit komt door de extra componenten, met name de batterij, die behoorlijk groot en zwaar kunnen zijn.

  • Hybride fiets – ca. 15 kg
  • Hybride e-bike – ongeveer 25 kg
  • Opvouwbare e-bike – ca. 16-18kg

Tijdens het rijden heb je hier echter niet veel last van, tenzij je batterij leeg is en je een heuvel op moet trappen, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden als je het waarschijnlijk gaat vervoeren. Een e-bike vervoeren of in een auto tillen vereist een beetje spierkracht.

Elektrische fiets kopen

Elektrische fietsen (e-bikes) worden steeds populairder. E-bikes met een voor- of achternaafmotor zijn meestal goedkoper dan elektrische fietsen met een middenmotor. Daarnaast betaal je meer voor een batterij met een hoger vermogen. Prijzen variëren van € 500,- tot € 5.000,-. De meeste e-bikes kosten echter tussen de € 1.500,- en € 3.000,-.