Als het gaat om grote verzendingen, dan komen pallets hier goed bij van pas. Het vergemakkelijkt het verschepen en verzenden van miljoenen artikelen per dag. Als het hout niet wordt behandeld, is het een broeinest van ongedierte. Daarom is de ISPM 15 gemaakt. Lees verder om alles te weten te komen over ISPM 15 pallets.

Het klinkt belangrijk toch? Maar waar staat ISPM 15 eigenlijk voor en wat betekent het? ISPM 15 staat voor internationale normen voor fytosanitaire maatregelen nr. 15. Dat is eigenlijk niet veel duidelijker, toch? Laten we het wat verder uitsplitsen en wat meer licht werpen op de zaak.

Internationale standaarden

Internationale normen zijn richtlijnen ontwikkeld door een organisatie voor gebruik over de hele wereld. De meest prominente organisatie die internationale normen ontwikkelt, is de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, beter bekend als de ISO.

Fytosanitaire maatregelen

Fytosanitaire maatregelen zijn maatregelen die worden genomen om mensen, dieren en planten te beschermen tegen verontreinigingen, plagen of ziekten.

Nu we weten wat de naam eigenlijk betekent, zullen we ingaan op wat deze specifieke maatregel eigenlijk beschrijft.

In wezen, zoals de naam doet vermoeden, heeft ISPM 15 alles te maken met houten verpakkingen in de internationale handel.

Waar wordt ISPM15 voor gebruikt?

Zoals u waarschijnlijk weet, worden dagelijks miljoenen houten pallets van en naar verschillende landen verzonden om het transport en de logistiek van goederen te vergemakkelijken.

Omdat pallets van hout worden gemaakt, heeft dit uiteraard een enorm risico op verspreiding van ongedierte, ziekten en verontreinigingen in het hout. Dat is waar ISPM 15 wordt gebruikt.

Het enige doel is het verminderen van het risico op het introduceren en / of verspreiden van ongedierte, ziekten en verontreinigingen in verband met houten verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt in de internationale handel.

Veelgestelde vragen

Kun je houten pallets verbranden?

Over het algemeen zijn houten pallets veilig om te verbranden, maar u moet hierbij extra voorzichtig zijn. Als uw pallet het symbool MB heeft, verbrand het dan NIET. Dit is een teken dat de pallet is behandeld met methylbromide, wat schadelijk kan zijn en niet mag worden verbrand.

Zolang uw pallet niet is behandeld met schadelijke chemicaliën, moet deze veilig kunnen worden verbrand. Pas gewoon op voor spijkers als je het uit elkaar haalt.

Is verwerkt hout vrijgesteld van ISPM 15?

Houten pallets die gemaakt zijn van bewerkt hout zoals multiplex, spaanplaat en georiënteerde strandplaten worden beschouwd als vrijgesteld van ISPM 15. Het proces van het produceren van deze houtsoorten betekent dat er een laag risico is om ongedierte of verontreinigingen te herbergen.

Wie controleert ISPM 15?

ISPM 15 wordt beheerd door het International Plant Protection Convention (IPPC) als onderdeel van de Voedsel- en Landbouworganisaties van de Verenigde Naties (VN). Ze controleren de voorschriften.