Zonder goede nachtrust presteert u overdag niet, we gaan ervan uit dat we u dat niet verder hoeven uit te leggen. Maar hoe zorgt u er nu voor dat u ’s nachts goed slaapt? Om te beginnen moet u het type bed kiezen die bij uw slaapwensen en -behoeften aansluit. In deze blog leggen we u uit welke type bedden er zijn en wat specifieke eigenschappen van deze bedden zijn.

Grofweg zijn er drie typen bedden te onderscheiden, namelijk een ledikant, een boxspring en een waterbed. Hieronder gaan we per type dieper in op de kenmerken van het bed.

Boxsprings

Een boxspring, ook wel een hotelbed genoemd, bestaat uit een onderstel, een matras en vaak een dekmatras of topper. Het onderstel is het best te omschrijven als een houten box met daarin metalen veren. Deze veren zorgen voor een meeverende ondergrond voor het matras, dat op het onderstel komt te liggen. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning van het lichaam en extra slaapcomfort.

Het slaapcomfort van een boxspring is voor velen de hoofdreden om ervoor te kiezen. Een veelgenoemde reden voor mensen om af te zien van een boxspring heeft vaak te maken dat het voor hen te veel meeveert.

Hogere instap

Een andere eigenschap waarmee u rekening moet houden is dat een boxspring een hogere instap heeft dan bijvoorbeeld een ledikant of waterbed. Dit komt door de kolossale omvang van het onderstel. Het kan daardoor, zeker in een kleine kamer, behoorlijk aanwezig zijn. Daarbij is een boxspring niet een van de goedkoopste opties, maar daar moet dan wel bij gezegd worden dat de levensduur erg lang is.

eigenschappen boxsprings

Ledikanten

Een ledikant of bedombouw is het meest diverse bedtype die in vele soorten en maten te verkrijgen is. Het bestaat uit een ombouw of frame waarin een bedbodem kan worden geplaatst. Op de bedbodem komt het matras te liggen.

Veel mogelijk qua design

Qua design en uitstraling biedt een ledikant u de meeste mogelijkheden. Ze worden gemaakt in allerlei maten, vormen en van verschillende materialen. U kunt dus altijd een ledikant krijgen in de stijl die bij uw slaapkamer past. Is de uitstraling van uw bed voor u van groot belang? Dan raden we u aan om voor een ledikant te kiezen.

Ruim scala aan bedbodems

Voor het comfort biedt een ledikant u een ruim scala aan mogelijkheden. Dit komt doordat u bij de meeste woonwinkels praktisch elk type bedbodem kunt halen, die u in het ledikant kunt leggen. Neem als voorbeeld De Jong Bedden en Wonen, een beddenspeciaalzaak in Noordoost-Groningen, en tevens een van de meest complete beddenzaken uit het hoge noorden.

Hier kunt u kiezen uit diverse typen bedbodems voor uw ledikant, zoals schotelbodems, spiraalbodems, lattenbodems of elektrisch verstelbare bedbodems. Naast de bedbodems kunt u een matras kiezen dat bij u past. Ook hiervoor heeft u weer keuze uit veel verschillende typen, zoals binnenveringsmatrassen, schuimmatrassen en latexmatrassen.

Waterbedden

Van waterbedden zijn er drie soorten te onderscheiden. Een softside waterbed, een hardside waterbed en een lichtgewichtwaterbed. Een softside waterbed is het beste te omschrijven als een waterzak die in een stevige omheining ligt gemaakt van schuim. Dit zorgt dat de randen van dit type waterbed zacht aanvoelen. Bij een hardside waterbed is de omheining gemaakt van hout, waardoor de buitenkant hard aanvoelt. Een lichtgewicht waterbed is een matras dat is gevuld met water, dat geschikt is om in een ledikant of op een boxspring te plaatsen.

voordelen waterbed

Wat zijn de voordelen van een waterbed?

Het voordeel van een waterbed is dat het druk verlagend werkt. De wervelkolom en de spieren kunnen zich beter ontspannen, doordat het matras zich volledig aanpast aan de bewegingen van het lichaam. Daarbij zit er vaak een verwarming in, zodat u het water in het matras op de gewenste temperatuur kunt instellen. Zo slaapt u lekker koel in de zomer en warm in de winter.

Heeft een waterbed ook nadelen?

Er zijn echter ook nadelen aan een waterbed. Om te beginnen is de aanschafprijs van een waterbed doorgaans hoog en moet u het bed regelmatig onderhouden. Daarnaast is een gevuld waterbed loodzwaar en daarom moeilijk te verplaatsen. Het slapen met uw partner in een waterbed zal ook wennen zijn, omdat de kleinste bewegingen door de matrassen voelbaar zijn. Heeft u huisdieren? Laat ze niet op uw waterbed! Een waterbed kan namelijk lek gaan, met alle gevolgen van dien!