Tegenwoordig is het zo ongeveer een gegeven dat een goedgeklede man en een riem van goede kwaliteit hand in hand gaan. Maar bretels zoals we die nu kennen en gebruiken zijn een vrij nieuwe trend in de wereld van de herenmode. Voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog werden bretels voornamelijk gebruikt, zowel voor militaire uniformen als een decoratief stuk. Het meest gedragen kledingstuk dat in die tijd werd gebruikt om je broek op te houden, was – je raadt het al – een goed paar of bretels. Tegenwoordig is de bretel helemaal terug van weggeweest in het straatbeeld, daarnaast dragen mode iconen zoals David Beckham en Leonardi Di Caprio steeds vaker bretels. Een voorbode voor een nieuwe hype?  

bretels

Geschiedenis van de Bretels

Bretels dateren uit het 18e-eeuwse Frankrijk, waar om de een of andere reden stroken lint aan de knoopsgaten of de broek werden vastgemaakt. In die tijd werden bretels beschouwd als onderkleding, het was niet de bedoeling van bretels dat ze in het openbaar werden gezien. In de jaren 1820 begon de Britse ontwerper Albert Thurston met de productie van de bretels die we tegenwoordig nog steeds kennen. In deze periode was het mode dat mannen broeken zo hoog droegen dat een riem dat werk niet kon vervullen, destijds boden de revolutionaire bretels uitkomst voor iedere kleermakersheer.

Opkomst bretels in de 20ste eeuw

Eenmaal aangekomen in het begin van de 20ste eeuw veranderde er een hoop op modegebied, steeds meer mannen ging onder andere hun broek lager dragen. Hierdoor waren bretels niet langer nodig.

Bretels gingen door als onderkleding tot de late jaren 1930 en vroege jaren 1940, destijds moest een bretel vooral functioneel zijn en niet zichtbaar. In de jaren 1960 veranderde dit enigszins, Britse arbeiders namen gebruikten ze voor hun outfit en combineerden de bretels met strakke jeans die echt niet op hun plaats hoefden te blijven. Later, in de jaren 1970, namen vrouwen in Engeland en de Verenigde Staten ze op in hun kasten om een ​​soort “unisex” -look te creëren (denk aan Annie Hall). Aan het eind van de jaren tachtig noemde het ‘People-magazine’ de trend van bretels die aan de taille hingen, tot een zeer ‘sensuele’ en modieuze look. Rond dezelfde tijd maakte Steve Urkel van Family Matters bretels een synoniem voor trendy nerdiness.

Bretels, de nieuwste trend op herenmode gebied 2018

Tegenwoordig heeft herenmode opvallende overeenkomsten met de beginjaren van de 20ste eeuw. Deze fascinatie voor de cultuur, klasse en stijl van de 20ste eeuw drukt zich uit in deukhoeden, snorren en ja, bretels. Wij zijn voorstanders van deze vernieuwingen op herenmode gebied. Bretels zijn stijlvol. Bretels zijn comfortabel. Bretels zijn wat je garderobe nodig heeft. Kortom, laat je heren- of damesriem eens een dag in de kast hangen en probeer dé innovatie op modegebied, bretels!

Benieuwd waar je leuke bretels kan vinden? >> Mooieriemen.nl biedt een complete selectie bretels in diverse soorten en maten.